Munskydd & Ansiktsmasker

 Munskydd & Ansiktsmasker

Att Använda Munskydd – Viktiga Riktlinjer att Följa

Folkhälsomyndigheten förespråkar användningen av engångsmunskydd som är CE-märkta. Alla munskydd som erbjuds på Apoteket är försedda med CE-märkning, vilket garanterar kvalitetssäkerhet. Läs vidare för att få förklaringar om skillnaderna mellan munskydd, andningsskydd och visir, samt hur de ska användas korrekt och annan relevant information.

Välja mellan Munskydd och Andningsskydd

Om Munskydd

Munskydd, även kända som kirurgiska munskydd eller medicinska masker, används främst av sjukvårdspersonal under olika medicinska procedurer och operationer.

  • Munskydd täcker munnen, näsan och hakan.
  • De fungerar som ett hinder för partiklar (aerosoler) i utandningsluften.
  • Munskydd ger inte tillräcklig täthet för att skydda användaren, men de minskar spridningen av partiklar till omgivningen.
  • Fästningen sker oftast bakom öronen med hjälp av en ögla, men det finns även varianter som knyts bakom huvudet.
  • Munskydd som är testade mot vätskestänk klassificeras som IIR.

Om Andningsskydd

Andningsskydd, kända som andningsmasker, kännetecknas av ett filter som effektivt filtrerar bort små partiklar.

  • Det finns olika typer av andningsskydd, såsom filtrerande halvmasker som skyddar mot damm, rök, aerosoler och fibrer i inandningsluften.
  • Andningsskydd delas in i kategorier som FFP1, FFP2 och FFP3, där FFP3 har den högsta filtreringsförmågan.
  • De sitter tätt mot ansiktet, är oftast kupade och har dubbla band som fästs runt huvudet.
  • Vissa andningsskydd är utrustade med utandningsventiler, vilket underlättar utandning men innebär att de inte skyddar omgivningen mot smittspridning. (Observera att Apoteket inte erbjuder andningsskydd med ventil.)

Viktiga Steg för Att Sätta På och Hantera Munskydd

När Du Sätter På Munskydd:

  1. Tvätta Händerna
    Innan du hanterar munskyddet är det viktigt att tvätta händerna noggrant.
  2. Trä Banden Rätt
    Placera banden över öronen eller knyt dem bakom huvudet, beroende på modell.
  3. Täck Mun, Näsa och Haka
    Se till att munskyddet täcker ordentligt över munnen, näsan och hakan.
  4. Undvik Glipor
    Kontrollera att det inte finns några glipor där partiklar kan tränga igenom.

När Munskyddet Är På:

  1. Tvätta Händerna Omedelbart
    Om du råkar röra vid munskyddet är det viktigt att tvätta händerna direkt.
  2. Byt Vid Fuktighet
    Byt ut munskyddet när det blir fuktigt och undvik att återanvända det.
  3. Håll i Banden Vid Borttagning
    När du tar av munskyddet, håll i banden istället för själva masken.
  4. Kassera på Rätt Sätt
    Släng munskyddet i en soptunna med lock för att säkerställa korrekt hantering.
  5. Tvätta Händerna
    Avsluta med att tvätta händerna för att ytterligare minska risken för kontaminering.

Munskydd Användning för Nybörjare

Varför Använda Munskydd?

I vissa situationer kan munskydd vara till hjälp för att minska risken för att sprida sjukdomar som covid-19 och andra luftvägsinfektioner. Men hur och när bör du använda dem?

Hur Munskydd Fungerar

Munskyddet fungerar som en skyddande barriär genom att fånga upp smittämnen som kan spridas när du pratar, hostar eller nyser. Det är viktigt att veta att munskyddet främst skyddar andra från dig och ger endast begränsat skydd åt dig själv.

Risker Inomhus och i Trånga Utrymmen

Risken för att sprida sjukdomar är vanligtvis högre inomhus än utomhus, särskilt när människor är nära varandra under långa perioder. Smittspridning är också mer sannolik i små och trånga utrymmen där ventilationen inte är bra.

När Ska Du Använda Munskydd?

  • Inomhusaktiviteter
    Om du befinner dig inomhus, särskilt på platser där det kan vara svårt att hålla avstånd, kan användning av munskydd vara fördelaktigt.
  • Trånga Utrymmen
    I trånga områden där det är svårt att undvika nära kontakt med andra är det klokt att ha på sig munskydd.
  • Långvarig Kontakt
    Om du planerar att vara nära andra människor under längre perioder, som vid evenemang eller möten, är det en god idé att bära munskydd.

Att använda munskydd är ett enkelt steg för att bidra till att skydda gemenskapen. Nästa gång du går in i ett trångt utrymme eller spenderar tid inomhus med andra, överväg att ta på dig munskyddet för att göra din del i att minska risken för smittspridning.

Hur Använder Du Munskydd Korrekt?

Välj Rätt Munskydd

När du väljer ett munskydd, se till att det är CE-märkt och uppfyller kvalitetskraven enligt standarden SS-EN14683:2019. CE-märkningen finns tryckt på förpackningen.

Korrekt Bärande

För att munskyddet ska vara effektivt är det viktigt att bära det på rätt sätt. Här är några viktiga steg:

  • Munskyddet ska vara torrt, rent och helt.
  • Se till att det täcker både näsa och mun hela tiden.
  • Munskyddet bör sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan.
  • Undvik att vidröra munskyddet medan det används för att minska risken för kontaminering.

Skägg och Munskydd

Om du har skägg, kan det påverka hur väl munskyddet sluter tätt mot ansiktet. Följ tillverkarens instruktioner och justera eventuellt banden för att säkerställa en bra passform.

Följ Tillverkarens Instruktioner

Varje munskydd kan ha specifika instruktioner från tillverkaren. Följ dessa noggrant för att säkerställa korrekt användning och maximalt skydd.

Dessa riktlinjer är enkla att följa och då kan du använda ditt munskydd korrekt och därigenom bidra till att minska risken för smittspridning. Kom ihåg att varje steg du tar för att använda munskyddet korrekt spelar en roll i att skydda både dig själv och andra.

Hur Sätter Du På Munskyddet Rätt?

Följ Dessa Steg För Korrekt Påtagning:

  1. Tvätta Dina Händer
    Innan du tar på dig munskyddet är det viktigt att tvätta händerna noggrant eller använda handdesinfektionsmedel, som handsprit, för att minska risken för kontaminering.
  2. Kontrollera Munskyddets Skick
    Innan du använder munskyddet, se till att det är helt och rent. Skadade eller smutsiga munskydd kan påverka dess effektivitet.
  3. Placera Munskyddet Rätt
    Sätt på munskyddet över näsa, mun och haka. Om det har en formbar metallskena bör den placeras uppåt och böjas till över näsryggen. Banden bör sitta runt öronen eller runt huvudet om munskyddet har knytband.
  4. Justera För Tät Passform
    Se till att munskyddet sluter tätt utan glipor. Om det inte sluter tätt vid kinderna kan du korta ner banden genom att knyta en knut långt ut på dem. Detta förbättrar passformen mot kinden. Observera att skäggväxt kan påverka tätningen och minska skyddseffekten.
  5. Undvik Att Röra Munskyddet
    Undvik att röra munskyddet när det väl är på plats. Se till att det täcker både näsa och mun hela tiden under användning.

Dessa steg kan du säkerställa att ditt munskydd sitter på korrekt sätt och ger det avsedda skyddet. Att ta dessa enkla åtgärder bidrar till att minska risken för smittspridning och främjar en säker användning av munskyddet.

Hur Tar Du Av Munskyddet på Rätt Sätt?

Följ Dessa Steg För Korrekt Avtagning

  1. Tvätta Dina Händer
    Innan du tar av munskyddet är det viktigt att tvätta händerna noggrant eller använda handdesinfektionsmedel, som handsprit, för att minimera risken för kontaminering.
  2. Ta Tag i Banden Bakom Öronen
    Greppa tag i banden bakom öronen med rena händer och undvik att röra resten av munskyddet för att förhindra eventuell kontaminering.
  3. Lyft Bort Munskyddet
    Försiktigt lyft bort munskyddet från ansiktet utan att röra övriga ytor. Se till att undvika kontakt mellan händerna och den yttre sidan av munskyddet.
  4. Kasta Munskyddet i Papperskorgen
    Kasta det använda engångsmunskyddet i en papperskorg. Var noga med att inte slänga det på marken eller lämna det på platser där det kan kontaminera omgivningen.
  5. Tvätta Händerna Återigen
    Efter att du har tagit av munskyddet, tvätta händerna igen eller använd handdesinfektionsmedel för att säkerställa god handhygien.

Genom att följa dessa steg korrekt kan du undvika potentiell kontaminering och säkerställa en säker och ansvarsfull användning av munskydd. Att kasta det använda munskyddet i en papperskorg bidrar till att minska risken för smittspridning och bevarar en ren omgivning.

 

Forskningen Ger 5 Viktiga Resultat Om Munskyddens Effektivitet

  1. Munskydd ger ett bra skydd mot smittdroppar och aerosoler som kan vara svävande i luften, särskilt de vi andas ut.
  2. Alla munskydd skyddar mot luftburna partiklar, men bomullstyg filtrerar något sämre än andra material.
  3. Hemgjorda munskydd kan vara effektiva om de görs i flera lager, särskilt med syntettyg.
  4. Skägg kan orsaka upp till hundra gånger större läckage från munskydd.
  5. Användning av munskydd kan möjliggöra minskning av det sociala skyddsavståndet till under 1,5 meter.

Hjälper munskydd mot corona – vad säger forskningen?

Munskydd ger ett bra skydd mot smittdroppar och aerosoler med smittämnen, visar teknisk forskning. I Sverige har diskussionen om munskydd pågått under hela pandemin. Åsikterna är delade, men forskning visar några viktiga resultat om munskyddens effektivitet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar sedan den 8 december 2021 munskydd i situationer med trängsel. Det är upp till var och en att bedöma när det är lämpligt att använda dem.

Luft läcker genom sidorna på andning

– Det som överraskade oss mest var dock betydelsen av läckage, konstaterar Mikael Sjödahl, professor i experimentell mekanik vid Luleå tekniska universitet. Det är mer omfattande än vad vi hade förväntat oss.

Eftersom det inte är möjligt att andas fritt genom ansiktsmasken kommer in- och utandningsluften istället att tränga genom sidorna.

– Luft strömmar ut uppåt och nedåt samt åt sidorna. Trots detta försvinner de större dropparna, de tränger direkt in i ansiktsmasken medan de mindre kan läcka ut med luften. Det innebär att en nysning, till exempel, inte genererar en kraftig luftström med droppar framåt, utan istället en dämpad luftutblåsning åt sidorna där ansiktsmasken sitter mot kinderna.

Olika varianter av ansiktsmasker

Forskarna har undersökt fyra typer av ansiktsmasker. Dels de vanliga kirurgiska ansiktsmaskerna, dels den tätare FFP2-modellen – samt två varianter av hemgjorda tygmasker, tillverkade av bomull och syntetisk väv.

De hemgjorda varianterna filtrerade hosta sämre och bomullstyget hade den lägsta filtreringseffekten. Tätare FFP2-masker sluter något bättre mot ansiktet och stoppar droppar ”något bättre” än de kirurgiska maskerna, enligt Mikael Sjödahl.

Hemgjorda ansiktsmasker kan ändå fungera väl, särskilt om de är tillverkade av syntetiskt tyg och består av flera lager, förklarar han.

Men med skägg fungerar det inte lika effektivt.

Ansiktsmasker fungerar inte lika effektivt med skägg

– Nej, tätheten blir naturligtvis sämre med skägg, konstaterar Staffan Lundström. Om skägget skapar en öppning på en millimeter och partiklarna är en tiondels millimeter så blir läckaget hela 100 gånger större.

Vid Lunds tekniska högskola har avancerade datormodeller använts för att observera hur droppar från utandningen sprids i de turbulent strömmande luftströmmarna vid in- och utandning samt nysningar. Slutsatsen är att utan ansiktsmask bör det sociala säkerhetsavståndet vara minst 1,5 meter. Med ansiktsmask kan det avståndet minska ”betydligt”, enligt forskarna, utan att de specificerar någon exakt avståndsminskning.

Vikten av ventilation i hissar

Lundaforskarna har även undersökt hur vätskedroppar i en hiss påverkas av ventilationen, och det visar sig att ventilation spelar en viktig roll. Stora droppar kan falla ner till marken inom en meters radie, medan mindre droppar kan spridas över hela hissen vid dålig ventilation.

– Det är en faktor som har förbisetts lite i diskussionen, påpekar Staffan Lundström. Det kan vara av stor betydelse, särskilt på arbetsplatser som har öppna kontorslandskap, tillägger han.

Forskarna bakom detta samarbetsprojekt är inte medicinska experter och har inte specifikt studerat hur coronaviruset påverkas av ansiktsmaskerna. Istället har de fokuserat på de rent fysikaliska effekterna av luft med vätskepartiklar som vi andas ut, både med och utan ansiktsmask. De lämnar frågan om hur själva smittspridningen påverkas som en medicinsk eller epidemiologisk fråga.

Olika former av ansiktsmasker

En vanlig form av engångsansiktsmask kallas kirurgisk mask och är tillverkad av syntetisk väv, oftast i ljusblå färg. Denna mask fungerar som ett skydd mot stänk och förhindrar att bäraren sprider små salivdroppar vid utandning. Kirurgiska engångsmasker kan tvättas och återanvändas, men deras skyddsfunktion minskar vid återanvändning.

Tygmasker kan variera i utseende men kräver flera lager och bör tvättas ordentligt mellan varje användning. En köpt tygmask bör vara CE-märkt för att garantera kvalitet.

Masker som har formen av en kupa finns i skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. I den svenska sjukvården är FFP2 vanligast. N95 är en amerikansk klassificering som motsvarar ungefär FFP2, medan KN95 är den kinesiska motsvarigheten. Maskens fibertäthet och därmed dess skyddsnivå ökar med högre nummer. Dessa masker kan ha eller sakna ventil.

Stoppar ansiktsmasker smittspridningen?

Olika ansiktsmasker visar god effekt i laboratoriemiljö, men vad vet vi om hur de fungerar för att hindra spridningen av coronasmitta i en bredare befolkning?

Ny forskning har riktat ljuset mot detta område. Länge har det saknats omfattande och välkontrollerade studier för att fastställa den faktiska effekten av obligatorisk användning av ansiktsmasker. Det finns både förespråkare och skeptiker när det gäller detta åtgärdsmedel.

Även om det är känt att ansiktsmasker effektivt hindrar smittämnen från att spridas, är det långt ifrån alla som använder dem korrekt. Många masker dras ner på hakan, glider under näsan, förvaras i fickor eller används inte alls när de borde. Därför är det en öppen fråga hur effektiva ansiktsmasker verkligen är i att stoppa virusets framfart i det verkliga livet.

Spelar ansiktsmasker någon roll i smittspridningen?

I november 2020 publicerades en dansk studie som tycktes indikera att risken för att smittas av covid-19 inte påverkades av användningen av ansiktsmasker. Studien fick mycket uppmärksamhet men mötte stark kritik från olika håll, främst på grund av bristfällig kontroll och genomförande vid en tidpunkt när smittspridningen i Danmark var låg.

Jämförelser har också gjorts mellan regioner med olika regler för ansiktsmasker för att undersöka skillnaderna i smittspridning. Ett exempel är den tyska staden Jena, där ansiktsmasker blev obligatoriska redan i april 2020 och där smittspridningen dämpades jämfört med andra städer.

Att mäta ansiktsmaskers effekt i att förhindra coronasmitta är dock en komplex uppgift. Införandet av ansiktsmasker sammanfaller ofta med andra restriktioner, såsom distanshållning, förbud mot folksamlingar och stängning av butiker och restauranger. Det är utmanande att isolera och bedöma varje åtgärds individuella effekt.

Har ansiktsmasker eller andra regler störst effekt?

Det hittills mest omfattande försöket att genomföra en gedigen studie med många deltagare och en kontrollgrupp – det vill säga en grupp människor som lever under samma förhållanden men som inte bär ansiktsmasker – genomfördes i Bangladesh och publicerades i september 2021.

Studien omfattade över 342 000 personer som följdes under sex månader i cirka 600 byar i det tätbefolkade landet. I hälften av byarna genomfördes kampanjer för att främja användningen av ansiktsmasker mellan november 2020 och april 2021. Uppmaningar om att bära masker gällde skolor, arbetsplatser, köpcentrum, religiösa platser och andra inomhusmiljöer. Människor erbjöds gratis ansiktsmasker, och kampanjen stöddes av ledande personer i byarna.

Resultatet visade att många fler byinvånare använde ansiktsmasker. Andelen ökade från 13,3 procent till 42,3 procent. Samtidigt minskade smittspridningen med 9,3 procent bland den vuxna befolkningen i de byar där insatser för ansiktsmasker genomfördes. Det framgår således att ansiktsmaskerna hade en tydligt mätbar effekt i denna noggrant kontrollerade studie.

Resultaten rapporterades i många medier som en framgång för ansiktsmasker och som ett betydelsefullt bidrag till förståelsen av deras roll i smittspridningen.

Forskare Konstaterar: Munskyddens Avgörande Roll i Smittspridning

Enligt en studie utförd av en internationell grupp forskare, inklusive Chalmers tekniska högskola, ifrågasätter nu rekommendationen om två meters avstånd för att minska risken för covid-spridning. I stället betonar de att användningen av munskydd är betydligt mer effektiv.

Ny Beräkningsmodell Utmanar Etablerat Säkerhetsavstånd

Forskarna har utvecklat en avancerad beräkningsmodell för att noggrannare bedöma risken för smittspridning – både med och utan munskydd. Den avslöjar att det vanliga säkerhetsavståndet inte är universellt och påverkas av flera variabler.

Gaetano Sardina, forskare vid Chalmers tekniska högskola, förklarar: ”I stället för att hänvisa till ett generellt avstånd som skulle vara säkert i alla lägen så har vi använt en beräkningsmodell som förutom avstånd också tar hänsyn till hur varmt eller kallt det är i luften, hur hög luftfuktigheten är, vilken virusmängd det är tal om och om personen pratar, hostar eller nyser.”

Smittorisken Varierar Beroende på Situation

Den nya studien visar att en person som pratar utan munskydd kan sprida infekterade droppar på över en meters avstånd. Vid hostning kan dropparna spridas upp till tre meter, och vid nysning kan avståndet öka till sju meter. Användning av munskydd eller andningsskydd med filter minskar dock avsevärt risken för smittspridning.

Gaetano Sardina betonar: ”Bär man ett kirurgiskt munskydd, eller ännu bättre ett FFP2-klassat andningsskydd, minskar risken för smitta så till den grad att risken är att betraktas som praktiskt taget försumbar. Också på så kort avstånd som en meter från en person som bär på viruset.”

Klassiska Rekommendationer ifrågasätts

Nuvarande rekommendationer och förståelse för hur luftvägsinfektioner överförs är baserade på ett diagram som utvecklades av den amerikanska forskaren William Firth Wells år 1934. Denna modell skapades ursprungligen för att hantera tuberkulos, men används fortfarande och ligger till grund för dagens rekommendationer om säkra avstånd för att undvika covidsmitta.

Gaetano Sardina och hans forskarkollegor utmanar denna etablerade kunskap genom sin nya studie. Deras teoretiska modell, som testats med data från numeriska experiment, tar hänsyn till flera faktorer och kan beräkna risken för smitta med och utan munskydd.

Munskyddets Effektivitet Bevisas

Resultaten visar att ett kirurgiskt munskydd, och i ännu större utsträckning ett filtrerande FFP2-klassat munskydd, utgör ett utmärkt skydd som minskar risken för infektion betydligt. Förutsatt att munskyddet bärs på rätt sätt blir risken för smitta också på korta avstånd, det vill säga en meter, försumbar oavsett miljöförhållanden och om personen i fråga pratar, sjunger, hostar eller nyser.

Luftburen smittspridning

Coronaviruset överförs från en infekterad person till andra individer genom virusfyllda droppar som avges från spottkörtlarna och sprids i utandningsluften. Dessa droppar kan avdunsta, sätta sig eller förbli svävande efter att ha lämnat munnen. Studien har fokuserat på den direkta droppöverföringen av covid-19, och forskarlaget har redan initierat nästa forskningsprojekt för att studera luftburen spridning av virussjukdomen.

Gaetano Sardina kommenterar: ”Den första studien kretsade kring den direkta droppöverföringen av covid-19, men en annan viktig överföringsväg är den indirekta och luftburna vägen i dåligt ventilerade rum. Vi arbetar för närvarande med att utforska denna aspekt och våra preliminära resultat bekräftar munskyddens effektivitet också när det handlar om luftburen spridning av sjukdomen.”

Munskydd mot Covid-19 – Aktuella riktlinjer och Information

Coronavirusets spridning och användningen av munskydd varierar över världen. Här ger vi detaljerad information om en av pandemins centrala aspekter.

Säker Användning av Munskydd

Vid korrekt användning kan medicinska munskydd avvärja inträngning av viruset via luftvägarna. Det är viktigt att säkerställa att munskyddet täcker näsa och mun ordentligt, och sluter tätt mot näsrygg, kinder och haka. Att undvika att röra vid munskyddet under användning är avgörande.

Använd Helst N95 / FFP2 / FFP3 Munskydd

Ett korrekt använd munskydd, särskilt av medicinsk standard (N95, FFP2 och FFP3), kan blockera virusdroppar och därigenom förhindra dess spridning. Munskydd skyddar inte bara bäraren utan fungerar också som ett kollektivt skydd genom att minska risken för överföring från den som bär munskyddet.

Munskydd av Medicinsk Standard Inom Vården

Medicinska munskydd som N95, FFP2 och FFP3, utrustade med filter och ventil, används i sjukhusmiljöer för att skydda mot partiklar. Kirurgiska munskydd, även om de skyddar mot större droppar, är löst sittande och kan läcka vid kanterna.

Distansering och Munskydd Rekommenderas

Förutom munskydd spelar avståndstagande en väsentlig roll i smittskydd. Risken för virusöverföring minskar avsevärt på två meters avstånd jämfört med en meter.

Folkhälsomyndigheten Rekommenderar Vaccination Mot Covid-19

Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination mot covid-19 och uppmanar ovaccinerade vuxna att undvika trängsel och stora inomhusansamlingar. För närvarande finns ingen allmän rekommendation om att bära munskydd i Sverige.

Munskydd för Barn Varierar Beroende På Behov

Eftersom Folkhälsomyndigheten inte kräver munskydd för individer gäller detta även för barn. Rekommendationen varierar beroende på enskilda behov och situationer.

Många Flygbolag Kräver Användning Av Munskydd – Kontrollera Innan Du Reser

Resande bör ske med hänsyn till Utrikesdepartementets (UD) riktlinjer och information om resor till utlandet. Bedömningar av resandet bör grundas på behov och den aktuella smittspridningen. Många flygbolag kräver användning av munskydd – kontrollera flygbolagets regler innan avresa.

Munskydd Av Tyg Minskar Spridningen Av Corona Virus

Enligt en forskningsstudie samordnad av Karolinska Institutet och McMaster University i Kanada, kan munskydd av tyg på klinisk nivå effektivt reducera spridningen av coronavirus. Studien, publicerad i Mayo Clinic Proceedings, stöder användningen av munskydd för att begränsa överföringen av det nya viruset, enligt forskarna.

– Bevisen är tydliga att munskydd kan minska spridningen av virus och skydda bärarna, några av dem mycket effektivt. Även om vi inte har direkta bevis för att munskydd minskar överföringen av corona virus, bör dessa bevis vara mer än tillräckliga för att rekommendera deras användning, särskilt med tanke på pandemins komplexitet, säger Juan Jesus Carrero, epidemiologiprofessor vid Karolinska Institutet.

Studien om Munskydd Av Tyg

Forskningsgruppen analyserade 25 publicerade artiklar som undersökte filtreringsförmågan hos olika munskydd av tyg. Trots varierande testmetoder visade resultaten att flera lager av vissa material, som muslin, bomull och flanell, särskilt med en trådtäthet på minst 100 TPI, kunde effektivt minska partikelspridningen.

Flera Lager Förbättrar Effektivteten Hos Tyg Munskydd

Studien betonar vikten av flera lager och en trådtäthet för att förbättra effektiviteten hos munskydd av tyg. Även om det kan verka paradoxalt att synliga ytor mellan trådarna i vävt tyg kan blockera små aerosolpartiklar, visade data att detta var möjligt. Särskilt betonades att bomull och flanell i tre till fyra lager skyddar bäst.

Munskydd Av Tyg Är En Nyckelkomponent

Forskargruppen, som tidigare rekommenderade användningen av ansiktsmasker, understryker även fortsatt handhygien, social distansering och desinfektion av ytor. Munskydd av tyg anses vara en nyckelkomponent för att minska covid-19-spridningen, i enlighet med rekommendationer från WHO och amerikanska CDC.

– Trots att många platser runt om i världen rekommenderar eller kräver munskydd, har inte alla tillgång till engångsmunskydd eller medicinska varianter. Användningen av tyg munskydd kan därför bidra till att undvika brist på personlig skyddsutrustning för vårdpersonal och andra högriskyrken, tillägger Juan Jesus Carrero.

Viktigt Om Tvätt Av Tyg Munskydd

För de som använder munskydd av tyg rekommenderas det att tvätta dem i tvättmaskinen vid minst 60 grader direkt efter användning för att säkerställa effektiv rengöring.

Relaterade nyheter

Influensasäsongen har nu officiellt startat och förväntas öka i antal fall under de kommande veckorna, även om det fortfarande är på låga nivåer. En särskild betoning ligger på vikten av vaccination för personer över 65 år, gravida och de som tillhör andra riskgrupper.

Spridning under Vinterhalvåret

Folkhälsomyndighetens övervakning visar tydliga tecken på influensaepidemins början i Sverige. Antalet rapporterade influensafall ökar gradvis, även om startnivåerna är låga. Under den senaste veckan ökade rapporterade fall med 64 procent jämfört med veckan innan, och majoriteten av analyserade influensafall har varit av typ A.

Symtom och Självläkning

För de flesta personer som drabbas av influensa varar infektionen vanligtvis cirka en vecka och kännetecknas ofta av feber, muskelvärk, hosta, snuva eller mildare förkylning. Vissa individer kan dock drabbas hårdare. Vaccination framstår som det mest effektiva sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom. Trots att vaccinet inte ger ett fullständigt skydd mot smittan, mildrar det symtomen.

Samvaccination Erbjuds

Sedan oktober har boende på SÄBO (särskilda boenden för äldre) erbjudits samvaccination mot både influensa och covid-19. Detta beslut grundar sig på det faktum att båda virusen kan orsaka allvarlig sjukdom, särskilt bland äldre. En bredare vaccinationsinsats för övriga riskgrupper startade i början av november.

Ökad Vaccinering mot Covid-19

De senaste veckorna har sett en betydande ökning i antalet personer som vaccinerats mot covid-19. Över 46 procent av individer över 65 år har redan fått sina rekommenderade doser. Även om specifik statistik för influensavaccinationer ännu inte är tillgänglig, antyder indikationer att många har valt att vaccinera sig mot både influensa och covid-19.

Uppmaning Till Tidig Vaccination

Statsepidemiolog Magnus Gisslén uppmanar alla som omfattas av rekommendationen att vaccinera sig så snart som möjligt mot både influensa och covid-19. Detta för att säkerställa ett starkt skydd under perioden när virusen cirkulerar som mest.

Källa: Årets influensaepidemi är igång

Höstens ökande smittspridning av covid-19 och säsongsinfluensa sätter fokus på att skydda både patienter och vårdpersonal. Med ett aktuellt antal på cirka 50 inlagda covidsmittade patienter varje vecka på länets sjukhus, framkommer en ökad smittspridning under november månad.

David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare på länssjukhuset, uttrycker en ökad medvetenhet kring smittspridningen och ökad sjukfrånvaro bland sjukhusets personal. I ljuset av dessa observationer införs nu en rekommendation för vårdpersonal som arbetar nära patienter på inneliggande vårdavdelningar att bära munskydd. Detta åtgärdssätt syftar till att stärka smittskyddet och minska risken för ytterligare spridning.

Rekommendationen kommer att omprövas och eventuellt avlägsnas om smittspridningen minskar och situationen förbättras. Den utgör en adaptiv åtgärd för att säkerställa bästa möjliga skydd och vårdkvalitet under den pågående smittspridningen.

Källa: Munskydd för viss vårdpersonal på länets sjukhus

Inför en eskalerande smittspridning av covid-19 har Hässleholms kommun snabbt agerat genom att återinföra användningen av munskydd för vårdpersonal som utför patientnära arbete inom äldreomsorgen. Denna åtgärd, i enlighet med Region Skånes riktlinjer, är ett proaktivt steg för att bekämpa den ökande smittspridningen och skydda både vårdpersonal och de äldreomsorgsboende.

Smittsamma fallen utanför kontroll

Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Hässleholms kommun, delar insikter om den aktuella situationen. Hon informerar om ett intagningsstopp på avdelningen Lyckåsa inom korttidsboendet på grund av pågående covid-19-fall. Region Skåne har nyligen utfärdat riktlinjer om åtgärder vid ökad smittspridning, vilket inkluderar rekommendationer om att använda munskydd inom somatisk slutenvård och kommunal vård och omsorg.

Ökad smittspridning på länssjukhuset

David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare på länssjukhuset, kommenterar den ökade smittspridningen och den ökande sjukfrånvaron bland personalen. För att tackla detta har man beslutat att införa rekommendationen om att vårdpersonal som arbetar nära patienter bör bära munskydd. Trots att Edenvik inte uttrycker oro över situationen är detta ett målinriktat steg för att bekämpa den ökande smittspridningen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att ta den sjätte vaccinationssprutan

Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla över 65 år samt personer i riskgrupper att ta den sjätte vaccinationssprutan. Även vaccin mot influensa rekommenderas. Hässleholms kommun har intensifierat sina insatser för att vaccinera äldreomsorgsboende och personal. Trots de pågående smittfallen understryker man vikten av att fortsätta vaccinationssatsningen för att stärka immunförsvaret inom äldreomsorgen.

Fortsatt övervakning och åtgärder

För att bemöta den ökande smittspridningen innehåller riktlinjerna från Vårdhygien Skåne även andra åtgärder, inklusive att säkerställa god ventilation, minimera trängsel, identifiera och avskilja smittsamma patienter samt säkra tillgång till skyddsutrustning. Dessa åtgärder är avsedda att stärka säkerheten inom vårdinrättningar och minska risken för ytterligare smittspridning.

Anpassning till rådande behov för säkerhet och skydd

Situationen övervakas noggrant, och åtgärder vidtas i enlighet med rådande behov för att skydda både vårdpersonal och de äldreomsorgsboende. Hässleholms kommun visar en fortsatt beredskap att anpassa sig till förändringar och vidta åtgärder för att säkerställa säkerheten och välbefinnandet för alla berörda parter.

Källa: Covid-19 sprids: Munskydd i omsorgen igen

 

Svenska forskare vid Göteborgs universitet presenterar resultat från en omfattande studie som indikerar att vaccination mot covid-19 kan minska risken för att senare drabbas av postcovid. Större antal doser kopplas dessutom till ökat skydd.

Starkt samband funnet i svensk studie

En färsk studie publicerad i BMJ och baserad på nära 590 000 vuxna i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen indikerar att vaccination före förstagångsinfektion med covid-19 är kopplad till en betydande minskning av risken för postcovid. Resultaten visar att endast 0,4 procent av de som fått minst en dos vaccin innan infektionen senare diagnostiserades med postcovid, jämfört med 1,4 procent i ovaccinerade gruppen. Detta motsvarar en riskreduktion på 58 procent.

Fler doser ger högre skydd

Studien granskade också deltagarna utifrån antalet vaccindoser de fått, och resultaten visade att fler doser var kopplade till ett ökat skydd mot postcovid. Studien bekräftade dessa resultat även efter anpassning för faktorer som kön, ålder, socioekonomi och andra hälsorelaterade variabler.

Populationsbaserad studie 

Maria Bygdell, forskare vid Göteborgs universitet, betonar att studien har styrkan att vara populationsbaserad och använda diagnostiserade postcovid-fall, vilket skiljer den från många andra studier. Hon understryker också att studien tar hänsyn till olika faktorer och visar på ett ökande skydd med flera doser.

Forskningen begränsningar och framtida utsikter

Maria Bygdell medger svårigheter i att studera postcovid på grund av osäkerheten kring diagnosdefinitionen och eventuella över- eller underdiagnoser. Trots detta anser forskarna att deras resultat stöder vikten av vaccination för att minska både akut sjukdom och potentiella efterföljande komplikationer.

Källa: Svenska forskare: Vaccination tycks skydda även mot postcovid

Flera av Sveriges sju universitetssjukhus vidtar åter restriktioner för att möta den ökande smittspridningen, inklusive covid-19. Munskydd och besöksrestriktioner införs för att säkerställa säkerheten för både personal och patienter.

Akutmottagningar som centrum för skyddsinsatser

Akademiska sjukhuset i Uppsala implementerar smittskyddsåtgärder på akutmottagningen. Här förväntas både personal och vissa patienter bära munskydd. Åtgärden syftar till att minimera risken för smittspridning och samtidigt möjliggöra trygga besök av anhöriga och närstående.

Säkerhetsåtgärder i Västerbotten: Skyddad interaktion med anhörga

Andreas Winroth, hygienöverläkare i region Västerbotten, understryker vikten av att återinföra smittskyddsåtgärder. Besöksrestriktioner och användning av munskydd på vissa patienter är centrala åtgärder för att möjliggöra anhöriginteraktion på ett säkert sätt. Winroth understryker att det inte är förbjudet att besöka anhöriga och nära, men man vill främja säkra besökssätt.

Källa: Flera sjukhus inför restriktioner – munskydd på patienter

  • I ljuset av den pågående ökningen av Covid-19-smittan åläggs sjukvårdsanställda att återigen använda munskydd vid patientmöten, enligt rapporter från Norrköpings tidningar.
  • Det ökade antalet Covid-19-fall motiverar åtgärden.
  • För närvarande vårdas 72 personer med Covid-19 på sjukhusen i länet, vilket är en ökning med 13 personer jämfört med föregående onsdag.

Källa: Covidsmittan ökar – nu måste sjukvårdsanställda använda munskydd

Region Östergötland intensifierar sina ansträngningar för att bekämpa den ökande smittspridningen av covid-19. Med en tydlig uppmaning riktad till östgötarna att stanna hemma vid minsta symtom, såsom feber och snuva, strävar regionen efter att effektivt begränsa sjukdomens spridning.

Östergötland har, liksom resten av landet, sett en betydande ökning av covid-19-fallen under den senaste månaden. Ökningen har resulterat i en kraftig ökning av antalet personer som kräver slutenvård, vilket sätter press på regionens sjukhus och vårdresurser.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind kommenterar situationen och påpekar likheter med det nationella mönstret, där många vårdplatser fylls och sjukhusen upplever en ökad belastning. För att minska risken för ytterligare smittspridning uppmanar regionen inte bara allmänheten utan även sjukvårdspersonalen att använda munskydd vid patientnära vård inom två meters avstånd, enligt Corren.

Den eskalerande smittspridningen har också väckt frågor om hur östgötarna ska hantera sociala evenemang, som diskuterades i samband med fars dag och huruvida sådana evenemang bör begränsas för att hantera ökningen av fall.

Källa: Uppmaning: ”Stanna hemma vid symtom”

 

Inom Västra Götalandsregionen har en påtaglig ökning av vaccineringstrycket noterats, där människor ivrigt söker vaccination mot både covid-19 och influensa. Samtidigt återinförs kravet på munskydd inom äldreomsorgen för att adressera den ökade smittspridningen av covid-19.

Denna trend synliggör en nationell efterfrågan på vaccinationer mot både covid-19 och säsongsinfluensa. Vaccinationssamordnaren Anna Hedman framhåller vikten av att så många som möjligt, särskilt de som rekommenderas vaccin, tar tillfället i akt att vaccinera sig nu. Bokningsbara tider och drop-in-möjligheter finns tillgängliga i alla kommuner för att underlätta för invånarna.

I ljuset av den ökade smittspridningen har Vårgårda kommun infört skärpta rutiner, inklusive krav på att personal inom äldreomsorgen ska använda munskydd. För att ytterligare stärka skyddet erbjuds även besökare på särskilda boenden möjligheten att använda munskydd, enligt information publicerad på kommunens officiella hemsida.

Källa: Hårt tryck för att vaccinera sig i Västra Götalandsregionen

Spridningen av covid-19 ökar kraftigt i Sörmland, där torrare och kallare väder sammanfaller med tätare inomhusaktiviteter, vilket underlättar luftvägsinfektioners spridning, förklarar smittskyddsläkaren Malin Enarsson. Antalet personer som behöver vård har ökat jämfört med sommaren, och framför allt påverkar det äldre personer. Den nu dominerande varianten av covid-19 orsakar en mildare sjukdom, men är mer smittsam.

Malin Enarsson poängterar virusets förmåga att utveckla sig till nya varianter, och de varianter som effektivt sprider smittan får en ökad dominans. Hon rekommenderar särskilt alla över 65 år att ta vaccinet, då ålder utgör den främsta riskfaktorn. Även om man inte tillhör riskgruppen, finns det en möjlighet att ta en dos under säsongen, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Källa: Spridningen av covid-19 ökar – smittskyddet: ”Viruset är smart”

Hemtjänstpersonal rekommenderas ha munskydd: Är extra utsatta

Källa: Covid – Hemtjänstpersonal rekommenderas ha munskydd: Är extra utsatta

Smittskydd Värmland vidtar åtgärder i ljuset av en påtaglig ökning av covid-19-fall. För att minska risken för smittspridning rekommenderar de användning av munskydd vid patientkontakt inom hemtjänsten.

Markant ökning av smitta: 60 sjukhusinlagda i nuläget

Den senaste tiden har Värmland sett en betydande ökning av antalet smittade. Enligt Smittskyddsläkaren Anna Skogstam rapporterar SVT Nyheter Värmland om 60 personer som för närvarande vårdas på sjukhus med eller på grund av covid-19.

Rekommendation: Munskydd inom vård och omsorg

Med anledning av den ökade smittspridningen inför Smittskydd Värmland en rekommendation om användning av munskydd för personal inom vård och omsorg. Åtgärden riktar sig särskilt till situationer där personalen är i direkt kontakt med boende. Rekommendationen sträcker sig initialt fram till och med den 30 november.

Källa: Smittskydd Värmland rekommenderar munskydd vid patientkontakt

 

Vaxholms stad vidtar åtgärder för att minimera smittspridningen av covid-19 inom omsorgssektorn. Från och med den 8 november återinförs användningen av munskydd, tillsammans med vanlig skyddsutrustning, vid patientnära arbete inom hemtjänst, särskilt äldreboende, LSS-boende och dagverksamhet.

Ökad smittspridning i region Stockholm

Antalet bekräftade covid-19-fall och sjukhusinläggningar har ökat markant i Region Stockholm de senaste veckorna. Det indikerar början av vinterns luftvägsvirussäsong. Mot denna bakgrund återinförs rekommendationen om ”source control,” vilket innebär användning av munskydd vid patientnära arbete inom en radie av 2 meter.

Rekommendation gäller vård- och omsorg

Rekommendationen riktar sig till medarbetare och studenter inom vård och omsorg, särskilt där patienter med hög risk för allvarlig sjukdom vid influensa och covid-19 vårdas. Vaxholms stad följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten, Vårdhygien Stockholm och Region Stockholm för att säkerställa ett tryggt arbets- och vårdmiljö.

Vaccination mot covid-19 och influensa är avgörande

Samtidigt betonas vikten av pågående vaccinationskampanjer mot covid-19 och influensa. Vaccination är en effektiv åtgärd för att skydda mot svår sjukdom och död. Även om rekommendationen om munskydd inte gäller allmänheten, uppmanas människor att stanna hemma vid sjukdom för att minska risken för att smitta andra.

Källa: Munskydd återinförs inom omsorgen

Nu är det tid för personer i riskgrupp och de som är 65 år eller äldre att vaccinera sig mot covid-19 och influensa. Vaccinationsprogrammet är planerat för att ge bästa möjliga skydd under höst- och vinterperioden då sjukdomarna sprids som mest. Både vaccinerna mot covid-19 och influensa har uppdaterats för säsongen.

Folkhälsomyndigheten övervakar kontinuerligt spridningen av influensa och covid-19 i Sverige. Senaste statistiken tyder på en fortsatt ökning av covid-19, vilket är i linje med förväntningarna under hösten. Första tecknen på ökad spridning av influensa har också observerats i delar av Europa, men säsongen i Sverige har ännu inte startat.

Vaccinationer samtidigt

Många i Sverige rekommenderas både vaccination mot covid-19 och influensa. I de flesta fall kan vaccinerna ges samtidigt, och det tar cirka en till två veckor att få ett effektivt skydd. På särskilda boenden för äldre (SÄBO) har vaccinationerna redan påbörjats.

– En betydande del av befolkningen har en ökad risk för allvarlig sjukdom, och för dem är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa. Vaccinerna ger ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död, men inte lika starkt skydd mot att bli infekterad. Vaccinationerna bör utföras före säsongens start för att öka skyddet under den mest utbredda perioden av sjukdomarna, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Prioriterade grupper för vaccination

Inför säsongen 2023/2024 gäller följande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten för vaccination mot covid-19 och influensa:

  • Personer som är 65 år eller äldre, gravida, och personer från 18 år som tillhör någon riskgrupp för allvarlig sjukdom rekommenderas vaccination mot både influensa och covid-19. Dessa grupper prioriteras för vaccination i november, utan inbördes rangordning. Regionen ansvarar för genomförandet av insatsen, och utförandet kan variera mellan regioner.
  • Influensavaccination rekommenderas även för barn från 6 månader som tillhör riskgrupp för allvarlig sjukdom i influensa. Rekommendationen omfattar även vård- och omsorgspersonal samt hushållskontakter till personer med kraftigt nedsatt immunförsvar.
  • Vaccination mot covid-19 rekommenderas också för personer som inte tidigare är vaccinerade mot covid-19 och är mellan 50 och 64 år, samt för barn som efter individuell läkarbedömning bedöms ha särskilt hög risk för allvarlig sjukdom i covid-19.

 

Källa: Dags för vaccination mot influensa och covid-19

 

Antalet bekräftade fall av covid-19 håller sig fortsatt på relativt låga nivåer, men de senaste veckorna har visat tecken på ökad smittspridning, som omfattar alla grupper. De som rekommenderas att ta en säsongsdos av vaccinet mot covid-19 bör göra det så snart möjlighet ges.

Folkhälsomyndigheten övervakar aktivt smittspridningen av covid-19, med insamlade data från provtagningar inom hälso- och sjukvården, hemtjänsten och på särskilda boenden. Även om ökningen sker från relativt låga nivåer, visar Folkhälsomyndighetens sammanställning att bekräftade fall successivt ökat. På nationell nivå var ökningen 38 procent under vecka 41 jämfört med veckan innan, vilket följer det förväntade mönstret under höstperioden. För antalet intensivvårdade och avlidna personer med covid-19 är förändringarna små, medan en ökning syns för antalet slutenvårdade.

Folkhälsomyndigheten bedömer att majoriteten av befolkningen har ett starkt skydd mot allvarlig sjukdom och död orsakad av covid-19, tack vare hög vaccinationstäckning och genomgångna infektioner.

Viktigt Att Vaccinera Sig

Personer som rekommenderas att vaccinera sig med en säsongsdos i höst inkluderar de som är 65 år eller äldre, personer från 18 år som tillhör riskgrupp, samt personer mellan 50-64 som hittills inte vaccinerat sig mot covid-19.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén framhåller vikten av att vaccinera sig, särskilt för personer med ökad risk för allvarlig sjukdom. Vi ser nu en ökning av smittspridningen, även om den ligger på en relativt låg nivå. För personer med ökad risk är det viktigt att vaccinera sig mot både covid-19 och influensa enligt gällande rekommendationer,” säger han.

Personer under 65 år som tidigare vaccinerat sig och inte tillhör någon riskgrupp har låg risk för allvarlig sjukdom till följd av covid-19 och omfattas därför inte av rekommendationen.

Flera av landets regioner kommer att påbörja vaccination av personer på särskilda boenden i mitten av oktober, följt av en omfattande vaccinationskampanj som inleds i början av november i de flesta regioner.

Magnus Gisslén betonar att det uppdaterade vaccinet mot covid-19 nu bättre matchar de cirkulerande virusvarianterna. Vaccinationsinsatsen är planerad för att ge optimalt skydd mot både covid-19 och influensa under den period då virusen är mest aktiva. Hänsyn har också tagits till tidigare vaccinationer mot covid-19 och befintligt immunitet.

Antalet bekräftade fall av covid-19 per vecka bland personer på särskilda boenden (SÄBO) för åldersgruppen 65 år och äldre, uppdelat per säsong. Totalt antal fall rapporterat varje vecka.

Källa: Ökad spridning av covid-19 men fortfarande på låg nivå

80 år och äldre, samt boende på SÄBO

Personer som är 80 år eller äldre och de som bor på SÄBO (särskilda boenden för äldre) rekommenderas att få en dos under höst/vinter 2023.

De som har fått en dos av vaccinet efter den 1 augusti har ett effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Rekommendationen innebär en dos av vaccinet under hösten 2023, men även de som har vaccinerats tidigare och vill uppdatera sitt skydd kan få en dos av det förbättrade vaccinet som nu är tillgängligt. Det bör gå minst tre månader mellan doserna enligt vaccinets produktresumé.

65–79 år och personer i riskgrupp från 18 år

Personer i åldern 65–79 år och personer i riskgrupp som är 18 år och äldre rekommenderas en dos under höst/vinter 2023, förutom de som nyligen har haft covid-19.

De som har fått en dos av vaccinet efter den 1 augusti har ett effektivt skydd mot allvarlig sjukdom. Rekommendationen innebär en dos av vaccinet under hösten 2023, men även de som har vaccinerats tidigare och vill uppdatera sitt skydd kan få en dos av det förbättrade vaccinet som nu är tillgängligt. Det bör gå minst tre månader mellan doserna enligt produktresumén.

En person i denna grupp som har haft verifierad covid-19 efter 1 augusti 2023 har ett gott skydd mot svår covid-19 och kan avstå från sin vaccindos inför vintersäsongen 2023/2024, förutsatt att ingen nedsättning av immunförsvaret föreligger. Vid osäkerhet rekommenderas en vaccindos.

50–64 år

Ovaccinerade personer i åldern 50–64 år rekommenderas en dos vaccin under höst/vinter 2023.

För vaccinerade personer i åldern 50–64 år finns ingen rekommendation om ytterligare vaccination under höst/vinter 2023. Vaccination med en dos finns dock tillgängligt för personer som önskar vaccinera sig inför vintersäsongen. För tidigare vaccinerade personer måste det ha gått minst 9 månader sedan senaste dosen.

18–49 år

För personer i åldern 18–49 år finns ingen rekommendation om vaccination. Vaccination med en dos finns dock tillgängligt för personer som önskar vaccinera sig inför vintersäsongen. För tidigare vaccinerade personer måste det ha gått minst 9 månader sedan senaste dosen.

Under 18 år

Från och med den 1 november 2022 har den allmänna rekommendationen om vaccination mot covid-19 för barn och unga mellan 12 och 17 år tagits bort. Detta beror på den låga risken för allvarlig sjukdom och död i covid-19 bland barn och ungdomar under 18 år. Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till barn och unga endast i enskilda fall och i samråd med ansvarig läkare. Svenska Barnläkarföreningen har definierat i vilka situationer detta kan vara aktuellt. Barnets behandlande läkare gör en individuell bedömning om vaccinationen behövs.

Vaccination kan utföras utanför rekommendationen, i regi av regionen, efter läkarordination. Beslut om tillgängligheten och omfattningen av vaccination utanför rekommendation fattas regionalt.

Källa: Rekommendationer från den 1 oktober 2023 till den 29 februari 2024

 

En ny variant av coronaviruset har nyligen upptäckts i Sverige och går under namnet BA.2.86. Med fyra registrerade fall under tisdagen har denna variant spridit sig över flera regioner, och oron rör dess förmåga att eventuellt kringgå den befintliga immuniteten. Trots detta återstår mycket osäkerhet om dess egenskaper och spridning.

Flera Regioner Drabbade: Inga Kopplingar till Utlandsresor Har Identifierats

Fallen av den nya varianten har noterats i flera regioner, och hittills finns ingen känd koppling till utlandsresor enligt Folkhälsomyndigheten. Denna observation indikerar att BA.2.86 aktivt cirkulerar i Sverige, och antalet fall kan vara högre än de officiellt registrerade.

Pirola – En Variant med Många Mutationer i Spike-Proteinet

Varianten, ibland benämnd Pirola, har fått internationell uppmärksamhet på grund av dess över 30 mutationer i spike-proteinet, vilket viruset använder för att tränga in i celler. En potentiell farhåga är att denna variant kan undvika immunförsvaret mer effektivt än tidigare varianter, men detta är ännu inte bekräftat.

Ovisshet Kring Sjukdomsbilden: BA.2.86 Har Ännu Inte Visat Ökad Sjukdomsgrad

Emmi Andersson från Folkhälsomyndigheten kommenterar: ”Väldigt lite är känt än så länge. Men inget tyder på att man blir sjukare av den här varianten eller att sjukdomsbilden är annorlunda.” Trots dess potentiella ökade smittsamhet verkar BA.2.86 inte nödvändigtvis leda till allvarligare sjukdom.

Internationell Spridning: Närvaron i Sverige Följer Andra Länders Rapporter

Andersson påpekar att det inte är överraskande att BA.2.86 har nått Sverige, med tanke på dess uppträdande i Danmark och flera andra europeiska länder. Denna globala spridning gör att övervakningen och analysen av dess påverkan blir än viktigare.

Bibehållet Skydd: Dagens Vaccin Ger Fortsatt Skydd Mot Allvarlig Sjukdom

Enligt Folkhälsomyndigheten ger dagens vaccin fortsatt skydd mot allvarlig sjukdom och död även för den nya varianten BA.2.86. Andersson understryker att vaccinering mot covid-19 fortsatt är en viktig åtgärd för att minimera risken.

BA.2.86 Ännu Ej Klassificerad som Variant av Särskild Betydelse

Internationellt har både Världshälsoorganisationen (WHO) och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC övervakat BA.2.86 en tid. Trots detta är varianten för närvarande inte officiellt klassificerad som en ”variant av särskild betydelse” (VOC).

Sverige Domineras Fortfarande av EG.5.1: Eris Variant – Fortsatt Osäkerhet Om Spridning

Den nuvarande dominerande varianten av coronaviruset i Sverige kallas EG.5.1, eller Eris, och frågan om den nya varianten BA.2.86 kommer att ta över som den mest spridda återstår att se. Trots upptäckten av den nya varianten behåller Folkhälsomyndigheten sin övergripande bedömning av det epidemiologiska läget, men situationen övervakas noggrant. Emellertid uppmanas allmänheten att följa gällande rekommendationer och vaccinera sig inför den kommande höstsäsongen.

Källa: Ny covidvariant cirkulerar i Sverige

 

Under pågående pandemi har barn uppvisat mildare symtom av covid-19 jämfört med vuxna. Nu visar forskning från Karolinska Institutet att vanliga förkylningar, särskilt orsakade av coronaviruset OC43, ger barn ett immunförsvar mot covid-19. Studien, publicerad i PNAS, öppnar dörren för mer skräddarsydda vaccinprogram för både barn och vuxna.

Bakgrund: Barns Naturliga Motståndskraft mot Covid-19

Under pandemin noterades att barn och ungdomar som smittades med covid-19 sällan drabbades av svåra sjukdomsförlopp jämfört med vuxna. En teori har varit att barnen redan hade en immunitet mot covid-19, möjligen från tidigare vanliga förkylningar. Denna immunitet skulle kunna härledas till T-minnesceller som genererats vid förkylningar.

Studien: T-minnesceller Ger Immunförsvar Mot Covid-19

Forskare från Karolinska Institutet har undersökt blodprover från barn före pandemin och identifierat T-minnesceller som reagerar mot sars-cov-2-infekterade celler, det vill säga celler infekterade med covid-19-viruset. Dessa T-minnesceller har framför allt reagerat på coronaviruset OC43, ett vanligt förkylningsvirus.

Korsreaktion mot Sars-Cov-2: Kopplingen Mellan OC43 och Covid-19

Resultaten antyder att tidigare förkylningar orsakade av de fyra vanliga coronavirusen, inklusive OC43, kan aktivera immunförsvaret så att det också reagerar mot sars-cov-2, viruset bakom covid-19. Denna studie stärker hypotesen om korsreaktivitet mellan olika coronavirus.

Åldersrelaterad Mönster: T-minnescellssvar Starkare i Ung ålder

Studien indikerar att T-minnescellssvaret mot coronavirus utvecklas redan vid två års ålder och blir avtagande med stigande ålder. Resultaten är baserade på analys av blodprover från 48 barn vid två och sex års ålder, 94 vuxna mellan 26 och 83 år samt 58 personer som nyligen tillfrisknat från covid-19.

Framtida Studier: Följande Immunsvaret Från Barndom till Vuxen Ålder

Forskarna planerar att utöka studien för att inkludera yngre och äldre barn, tonåringar och unga vuxna för att noggrant följa utvecklingen av immunsvaret mot coronavirus från barndom till vuxen ålder. Målet är att öka förståelsen för hur immunitet mot covid-19 utvecklas över tid.

 

Källa: Vanlig förkylning ger barn ett försvar mot covid-19

Rekommendationer för vaccination mot covid-19 (lättläst)

Här hittar du lättläst information om corona-viruset och covid-19 från Folkhälsomyndigheten.

Frågor Och Svar Om Munskydd & Ansiktsmasker

1. Kan man ta av och på ett munskydd?

För att säkerställa det skydd som anges på förpackningen rekommenderas det att munskydden inte tas av och på eller återanvänds.

2. Vilka krav gäller för munskydd under resor?

Kraven för munskydd vid resor varierar och uppdateras regelbundet. För att få aktuell information rekommenderas det att du kontrollerar riktlinjerna med ditt flygbolag och destinationsland. Även om ingen specifik typ av munskydd krävs av något land eller flygbolag, är det nödvändigt att munskyddet täcker både mun och näsa.

3. Måste man bära munskydd?

Munskydd kan bidra till att minska risken för spridning av covid-19 och andra luftvägsinfektioner i vissa situationer, särskilt när bäraren talar, hostar eller nyser.

4. Var köper man FFP2 munskydd?

DFFP2 munskydd kan köpas på Nymobil.se eller Kronans Apotek och är CE-märkta för att säkerställa säker användning och uppfylla alla krav.

5. Var kan man köpa FFP3 munskydd?

FFP3 munskydd finns tillgängliga på Nymobil.se och Apoteket.se.

6. Var köper man billiga munskydd?

Billiga munskydd kan köpas från flera pålitliga platser, inklusive Nymobil.se, Apoteket.se, Apotea.se, Kronans Apotek, Apotek Hjärtat, och DOZ Apotek.

7. Måste man ha munskydd på flygplatsen?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte att personal på flygplatser ska bära munskydd i sitt dagliga arbete.

8. Vilken sorts munskydd ska jag använda?

Munskydd har olika märkningar för olika ändamål. Beteckningen llR indikerar att det är vätskeavvisande och lämpar sig för vårdsituationer med smittsamma luftvägsvirus.

7. När ska ett munskydd tas av eller bytas?

Ett munskydd kan användas till flera vårdtagarmöten i rad om det hanteras korrekt. Det bör kasseras om det har använts hos en vårdtagare med luftvägsinfektion eller om det blivit fuktigt eller nedsmutsat.

9. Finns det någon tidsgräns för hur länge ett munskydd kan användas?

Nej, det finns ingen specifik tidsgräns för användning av ett munskydd. Byt det om det blir fuktigt eller nedsmutsat.

10. Kan jag spara ett munskydd och återanvända det?

Nej, munskyddet är engångs och bör inte återanvändas.

11. Vad är skillnaden mellan ett munskydd och ett andningsskydd?

Munskydd används som ett skydd mellan individer för att minska risken för överföring av droppar. Andningsskydd är tättslutande och filtrerar luften vid inandning, främst för att skydda bäraren. Användningen varierar beroende på vård- och smittsituationskrav.

Rekommenderade videor

Taggar: ansiktsmask bäst i testansiktsmask ffp2 svart – bäst i testansiktsmask n95 apoteketapotea munskydd tvättbartapotea munskydd tygbästa ansiktsmask i tyg med kolfilterbilliga andningsskydd med en ventilbilliga ansiktsmask tyg med filterbilliga myndskydd av tyg med filterffp2 munskydd & andningsskyddköp godkända munskydd mot coronavirusbilligaste munskydd, ansiktsmask och andningsskyddvad är ffp2 munskydd?var kan jag köpa ffp2 mask?var kan man köpa 3m andningsmask?var kan man köpa ffp2 munskydd?var kan man köpa ffp3 munskydd?var köper man billiga munskydd?munskydd ffp2 & kn95 munskydd i tyg – tvättbartmunskydd av tyg kan minska smittspridningen corona virus munskydd bäst i test 2024 – bästa munskyddet munskydd & andningsskydd, apoteket munskydd till bästa prisköpa munskydd från apoteket munskydd / ansiktsmask ffp2munskydd i tyg (ce godkända med tre lager) munskydd i tyg, antiviral, antimikrobiellmunskydd mot covid-19, munskydd & ansiktsmaskermunskydd och ansiktsmasker – bäst i test, munskydd och ansiktsmasker mot coronavirus, munskydd, ansiktsmask & andningsskydd, prisvärda munskydd & ansiktsmasker, så här använder du ett munskydd på ett säkert sätttvättbara munskydd i tyg till bästa pris

Skillnaden mellan Andningsskydd och Kirurgiskt Munskydd

Andningsskydd och kirurgiska munskydd tjänar olika ändamål. Kirurgiska munskydd används för att skydda patienter från mikroorganismer i den som bär munskyddets utandningsluft. Kirurgiska munskydd av klass IR och IIR ger även bäraren skydd mot synliga vätskestänk (>120mmHg).

Andningsskydd, å andra sidan, är konstruerade för att skydda bäraren från luftburen smitta. Därför skiljer sig design, funktion och tester för andningsskydd och kirurgiska munskydd. Andningsskydd regleras enligt PPE-förordningen, medan kirurgiska munskydd omfattas av MDD.

Betydelsen av FFP3

Andningsskydd är indelade i tre olika klasser: FFP1, FFP2 och FFP3, baserat på effektivitet (E%), totalt inläckage (P%) och skyddsfaktor. FFP står för ”filtering facepiece” (filtrerande halvmask), P står för partiklar, och 3 representerar den högsta klassen med bästa skyddseffekten.

CE-märkning för Andningsskydd

CE-märkningen måste vara tydligt synlig på varje individuell produkt, och bruksanvisningen ska vara på svenska.

 

Munskydd och andningsskydd

Skyddar Munskydd mot Virus?

Att använda munskydd vid situationer där avståndshållning är svårt är en del av Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska spridningen av covid-19. Munskydd av hög kvalitet fångar mikroorganismer i utandningsluften från bäraren och skyddar därmed omgivningen från smitta om personen skulle vara sjuk utan att vara medveten om det. Dock skyddar de inte bäraren av munskyddet. Det är viktigt att komma ihåg att man kan smitta andra innan man uppvisar symtom och att vissa personer inte får några symtom alls från covid-19. Därför är det fördelaktigt att bära munskydd och framför allt hålla avstånd till andra även om man är symtomfri.

Skillnaden mellan Munskydd och Andningsskydd

Vanliga engångsmunskydd skyddar inte användaren från smitta, men det finns särskilda andningsskydd med inbyggda filter som, vid korrekt användning, ger skydd mot virus. Dessa används vanligtvis inom sjukvården.

Viktiga överväganden vid Köp av Munskydd eller Andningsskydd

Vid köp av munskydd eller andningsskydd är kvaliteten avgörande. På Kronans Apotek kan du därför köpa endast godkända munskydd med CE-certifiering. De andningsskydd som säljs har de europeiska skyddsklasserna FFP1, FFP2 och FFP3. WHO rekommenderar användning av antingen FFP2- eller FFP3-klassade skydd vid användning av andningsskydd. FFP2 kan jämföras med den kinesiska skyddsklassen KN95 och den amerikanska skyddsklassen N95.

 

Munskydd

Här finner du ett sortiment av både munskydd och andningsskydd (FFP-masker), alla CE-märkta för kvalitetssäkring. Vi erbjuder olika färger som blå, vita, rosa och svarta, samt munskydd anpassade för barn och andningsskydd med filter för att minska motståndet vid utandning. Om du upplever imma på dina glasögon när du bär munskydd kan du använda en imskyddsspray för att förebygga detta.

Hur man Använder Munskydd

När du väljer munskydd är det avgörande att det är CE-märkt, vilket samtliga av våra munskydd är. Följ alltid tillverkarens anvisningar för korrekt användning av munskydd eller andningsskydd. Munskyddet bör täcka näsa och mun tätt runt näsryggen, kinderna och hakan. Undvik att vidröra munskyddet, och kom ihåg att om du har skägg kan det påverka tätheten hos ett andningsskydd och minska dess skyddseffekt.

Steg för steg när du sätter på munskyddet

  1. Tvätta händerna noga med tvål och vatten eller använd handsprit om vatten ej är tillgängligt.
  2. Kontrollera munskyddet för renhet och integritet.
  3. Placera munskyddet över näsa, mun och haka, se till att det sitter tätt och fäst banden runt öronen eller huvudet.
  4. Undvik att röra vid munskyddet när det är på plats.

Steg för steg när du tar av munskyddet

  1. Tvätta händerna noga.
  2. Ta tag i banden och lyft försiktigt bort munskyddet. Engångsmunskydd bör kastas direkt.
  3. Rengör händerna med tvål och vatten eller handsprit.

Skyddsnivå för Munskydd

Munskydd är konstruerade för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften från bäraren och skydda omgivningen. Typ II munskydd filtrerar 98% av bakterierna medan typ IIR, förutom bakterieskydd, även skyddar bäraren mot synliga droppar och stänk.

Skillnad mellan Munskydd och Andningsskydd

Andningsskydd är utformade för att skydda bäraren från partiklar i luften. FFP2 andningsskydd filtrerar minst 80% av partiklar upp till 0,6 μm, medan FFP3 filtrerar 99% av partiklarna.

 

Andningsskydd

Andningsskydd utgör halvmasker som används för att skydda mot skadliga partiklar i luften. Dessa masker spelar en avgörande roll i att säkra bäraren från farliga ämnen och partiklar som finns i inandningsluften. Formade som halvmasker, täcker de både näsa och mun och är försedda med filtrerande material för att effektivt eliminera mindre partiklar. Dessa andningsskydd finns tillgängliga med olika filtermaterial.

Olika typer av andningsskydd

  1. FFP1

    • Skyddar mot icke-giftiga dammtyper och aerosoler.
    • Filtrerar minst 80% av partiklarna upp till 0,6 μm.
    • Används främst inom bygg- och livsmedelsindustrin.
  2. FFP2

    • Ger skydd mot fasta och flytande skadliga dammtyper, rök och aerosoler.
    • Måste filtrera minst 94% av partiklarna upp till 0,6 μm.
    • Effektivt skydd mot olika typer av virus, inklusive covid-19.
    • Används vanligtvis inom metall- och gruvindustrin.
  3. FFP3

    • Skyddar mot giftiga och skadliga typer av damm, rök och aerosoler.
    • Filtrerar bort minst 99% av alla partiklar upp till 0,6 μm.
    • Ger maximalt skydd mot föroreningar i inandningsluften.
    • Ofta använda inom kemiindustrin.

Olika typer av andningsskydd

  • Engångsvarianter: De flesta andningsmasker är för engångsbruk och bör inte återanvändas.
  • Återanvändbara varianter: Det finns även återanvändbara andningsskydd på marknaden, men det är viktigt att följa tillverkarens rekommendationer för användning och rengöring.
  • Tygmasker: Andningsmasker i tyg är vanliga och finns i olika färger. Dessa är ofta återanvändbara och kan tvättas.

Valet av andningsskydd bör anpassas efter det specifika användningsområdet och den nivå av skydd som krävs.

 

Länkar

Relaterade artiklar

Sveriges bästa priser

Alltid lägst prisgaranti

Lång erfarenhet av mobilskal

Expertis sedan 2010

Enormt utbud

Ett av Sveriges största utbud av mobilska

Betala senare med Klarna

Flexibla betalningsalternativ